PENGUINS

Efter att filmen "Pingvinresan" gjort sitt segertåg över världen - bara i USA har 12 miljoner människor sett den - är vårt intresse för dessa lika lustiga som vackra, helt flygoförmögna fåglar större än någonsin. Det amerikanska förlag som köpte Brutus Östlings succébok Mellan vingspetsarna, och satsar stort på titeln hösten 2006, ville också ha en pingvinbok till samma säsong. Det gav fotografen och förlaget tre månader i produktionstid.

"Omöjligt, tänkte jag och tackade givetvis ja", sa Brutus i en intervju nyligen. Sagt och gjort!

Pingviner finns bara på södra halvklotet. Idag finns 17 arter, varav du möter de allra flesta i den här boken. De minsta arterna håller till närmast ekvatorn, till exempel på Galapagos, de största arterna, som kejsarpingvinen, lever närmast Sydpolen på Antarktis. Fåglar brukar förknippas med förmågan att flyga.

Pingvinerna är i stället extremt väl anpassade till ett liv i havet. På land känns de igen på sin vaggande gångstil, vilken beror på att en av lederna i benet rationaliserats bort av evolutionen. De flesta pingviner är nästan uteslutande svarta och vita på kroppen, med viss variation i teckningen samt med några kraftigt färgade fjädrar på huvudet eller fläckar på näbben. Att buken är ljus och ryggen mörk är en vanlig anpassning hos djur som simmar i vatten genom att individen blir mindre synlig för ett rovdjur från ovan eller undersidan.

Visste du att kungspingviner ruvar stående med ägget förvarat på fötterna under en hudflik på magen i flera veckor i taget? De båda föräldrarna turas om att dels söka föda i havet. Lär dig mer om pingvinernas liv, och - framför allt - se och förundras över de fantastiska bilderna tagna av en svensk fotograf i absolut världsklass!

Östling/Åkesson
Engelsk utgåva beräknad utg. våren 2007, HarperCollins via PAN Agency.
Engelsk översättning: Katarina Sjöwall Trodden

BETWEEN THE WINGTIPS

Boken innehåller en rad betraktelser i ord och bild av fåglar och deras liv. Bland annat om varför gäss inte blir blöta när de får vatten på sig och varför hackspettar inte får hjärnskakning.

I Mellan vingspetsarna ges svaret på många av fåglarnas hemligheter; en lika läcker som unik fågelbok som går fåglarna in på livet, vardagsdjur vi trots allt vet väldigt lite om.

Det är inget försök till en heltäckande genomgång, snarare ett antal betraktelser i bild och ord av speciellt intressanta, tankeväckande eller roande aspekter på fåglarnas liv. Mängder av fåglar och fågelmiljöer finns avbildade på närmare 250 foton från Svalbard och Antarktis till de djupa skogarna i Kanada och Sverige, våtmarker i USA och Spanien, Mexikos öken och savannen i Tanzania, för att bara nämna några.

Innehållet i texterna spänner över de mest skiftande områden av fåglarnas värld: flyttning, häckning, matvanor, miljöhot. Texten är skriven av landets ledande ornitolog, Magnus Ullman. För fotot svarar Brutus Östling, som fått stort genombrott som naturfotograf de senaste åren. Hans unika känsla för komposition, ljus och fågelns personlighet gör honom till en fågelfotograf utöver det vanliga.

Inbunden: ISBN: 0061136859
Engelsk översättning: Katarina Sjöwall Trodden
HarperCollins via PAN Agency, 2006

ÖREBRO – TRÄDGÅRDSSTADEN

Engelsk utgåva: Örebro - City of Gardens

Stadsparken i Örebro kallas ibland Sveriges vackraste. Men hela Örebro är faktiskt full av trädgårdar, och traditionerna sträcker sig långt tillbaka.

I Örebro trädgårdsstaden utforskar journalisten Clas Thor och fotografen Ullabritt Jonsson, båda med stor kunskap om bygden, blomsterängar och andra kreativa utlopp i parker och hemmaträdgårdar till inspiration för läsaren

Thor/Jonsson
Libris/Gullers förlag, 2005
ISBN: 9188238563
Engelsk översättning: Katarina Sjöwall Trodden.   

THE GÖTA CANAL – THE BLUE WATERWAY ACROSS SWEDEN

Göta kanal är levande historia. Hon är den storslagna visionen som gick i uppfyllelse. En dröm som närts i århundraden, kanske redan av Gustav Vasa. Drömmen om en kanal som skulle förena Västerhavet och Östersjön. År 1832 står hon färdig.

Göta kanal är den blå vattenvägen som har något att erbjuda alla. Hit söker sig också en mängd besökare varje sommar för att njuta av kanalen och hennes natursköna omgivning, per båt, kanot eller kanske cyklandes längs med dess vatten. Här finns också en mängd intressanta rastplatser längs vägen att stanna till vid -- och många lockande matställen att botanisera bland.

Göta kanal är platsen dit många återvänder. För alla de såväl som för förstagångsbesökaren är detta en strålande bok att slå följe med på resan. Här ryms berättelsen om kanalens spännande historia tillsammans med en rik flora av råd och tips på vad man kan se och få uppleva under en resa längs den blå vattenvägen genom Sverige.

Svahn/Nordholm
Libris/Gullers förlag, 2005
ISBN: 9188238482
Engelsk översättning: Katarina Sjöwall Trodden.  

EKOPARKEN –
THE ROYAL PARKS OF DJURGÅRDEN, HAGA AND ULRIKSDAL

Välkommen till Ekoparken, Stockholms gröna ansikte mot öster! Det är en mycket märklig plats, numera utnämnd till nationalstadspark, och ingenstans i världen finns något liknande.

Alldeles intill staden, bara några stenkast från betonghusen, går rådjuren i bete och kattugglorna ropar i skymningen, rävarna skäller och morkullorna drar.

Här kan man på bara några minuter vandra från den vildaste urskog till den fagraste äng och i nästa stund rätt in bland karusellerna. Från Lappkärrsberget till Lilla Skuggan till Gröna Lund -- det är Ekoparken i ett tvärsnitt. Här finns oaser för alla: skogsduvor, ängsblommor och nöjesturister. Inom samma park finns Sveriges sällsyntaste insekter och fåglar och Sveriges mest besökta turistattraktioner.

Fotografen Lennart Utgren har strövat i Ekoparken sedan den bildades och långt innan dess, och fått unika bilder av landskapet och djurlivet.

Hammarström/Utgren
Inbunden. Gullers Förlag, Sverige, 2004 (ISBN 9188238490)
Engelsk översättning: Katarina Sjöwall Trodden.

CIVILISATIONERNAS KAMP

Ingen debattbok från senare år har blivit så omskriven och så mycket refererad till som Samuel P. Huntingtons Civilisationernas kamp. Och ingen har heller blivit så missförstådd och förtalad.

Boken föregicks av en essä som publicerades i Foreign Affairs 1993. Där förutsåg Huntington, professor vid Harvard University, att nästa stora konflikt i världen inte primärt skulle vara ideologisk eller ekonomisk utan kulturell, att den västerländska och muslimska civilisationen skulle stå emot varandra.

Hans hypotes, som fick en ny dimension den 11 september 2001, har av slarviga debattörer uppfattats som ett stöd för västerländskt heligt krig. I sin bok argumenterar Huntington tvärtom för att alla civilisationer bör lära sig att tolerera varandra. Men han inventerar omsorgsfullt sådana skillnader som kan ge upphov till motsättningar.

Atlantis, Sverige, 2006. Inbunden: ISBN 9173530727
Svensk översättning: Katarina Sjöwall Trodden.

VÄGEN TILL OXANIEN

– en reselitteraturens klasssiker

Först nu, efter nästan 70 år, finns Vägen till Oxanien att läsa i svensk språkdräkt, trots att den länge kallats en klassiker bland reseskildringar. Byrons alltid initierade, ofta dråpliga, skildring från sin resa genom Persien och Afghanistan 1933–34 är en högst personlig odyssé i jakt på den islamska arkitekturens ursprung. Boken utkom första gången i England 1937.

mbm förlag, 2003
Inbunden: ISBN 91-973725-7-9
Pocketupplagan: ISBN 91-975458-0-5
Svensk översättning: Katarina Sjöwall Trodden.