Hjälpen fanns i Sverige

För ett år sedan var föräldralöse Micha Gladkovs dödsdömd, men tack vare enorma insatser från Sverige räddades hans liv. Fast trots att Micha nu är frisk hyser han inga illusioner om att någonsin bli älskad.
– Jag kommer aldrig att få en flickvän eller gifta mig, ingen vill ha en sån som jag...med en påse på magen.

När Micha Gladkovs föds upptäcker läkarna att han saknar ändtarm, en bit av grovtarmen samt analöppning. Två dagar senare lämnar hans föräldrar honom på sjukhuset med orden ”Det här är inte vårt barn. Vi vill inte ha en invalid”. Därför tvingas Micha växa upp på ett barnhem för utvecklingsstörda och mentalt svaga.
– Alla var vrickade där, konstaterar han.

Som spädbarn opereras Micha två gånger av läkare i Lettland. Hans urinrör leds ut på magen och läkarna skapar en konstgjord analöppning. Samtidigt avlägsnas hans ena njure som är ur funktion. Tack vare operationerna överlever Micha, men döms samtidigt till ett liv med blöjor. Han kan omöjligt kontrollera sin avföring.

För ett och ett halv år sedan upptäcker den kvinnliga läkaren Biruta Karlovska Michas utsatthet. Hon inser snabbt att Micha inte är utvecklingsstörd. Däremot att han har drabbats av en kronisk inflammation som hotar hans enda njure.
Genom Birutas försorg flyttas Micha över till internatskolan Leilplatone utanför Jelgava, sju mil söder om Riga. Men hans tillstånd försämras med en rasande fart. Om Micha inte får vård kommer han att dö, långsamt och ohyggligt plågsamt. I Lettland vågar inte läkarna operera honom. Då skriver Biruta ett brev till en svensk kollega och tigger om hjälp.

Vi besöker Lielplatones internatskola en grådaskig dag i början av december. Både barnen och personalen blir förtjusta när de inser att vi kommer från Sverige.
– Nästan alla barn här har svenska fadderfamiljer genom KFUM/Intus i Norrköping, säger Melitte Kantane, som är lärarinna och för dagen inhoppare för rektorn som är bortrest.
Vi visas runt på skolan, samtidigt som ett par småknattar pilar iväg för att hämta Micha.

– Här finns 250 barn, berättar Melitte Kantane och sveper med handen mot de två röda tegelbyggnaderna. I huset till höger bor barnen, till vänster finns skolsalar, expeditioner och matsal.
Ett femtiotal barn står och huttrar i snålblåsten i väntan på bussen. I dag ska de åka till Riga för att gå på cirkus. De flesta är med Lettiska mått välklädda, men flera barn saknar ordentliga skor på fötterna. Skor är dyra och saknas ständigt på de flesta barnhem. En liten flicka åker i morgontofflor.

Melitte berättar om Micha.
– Han var väldigt sjuk när Biruta Karlovska skrev till sin kollega i Sverige.
Läkaren, Anna Minkova–Falk i Norrköping, kontaktade S:t Görans barnsjukhus i Stockholm och klinikchefen där erbjöd sig att undersöka Micha. Men det kostade mellan 10 000 och 20 000 kronor att ta Micha till Sverige, och närmare 200 000 för eventuella operationer.
– I Sverige skrev man om Micha i tidningarna och startade en insamling, berättar Melitte.

Tonårspojkar tömde sina spargrisar och en döende man bad sina vänner strunta i begravningsblommor för att istället hjälpa till att rädda Michas liv. Överallt i Sverige ställde människor upp och öppnade sina börsar vilket genererade i drygt en kvarts miljon kronor. På KFUM stod glädjen högt i tak.

Micha kommer släntrande över gårdsplanen och ler blygt, underbart vacker med sina stora nötbruna ögon. Han tar artigt i hand, säger ”Hej” på svenska och tittar förbryllat på fotografens kameror. Har vi kommit bara för hans skull, för att se hur han mår? Han ser förånad ut men skiner upp när vi överlämnar några chips-, frukt- och godispåsar samt en tvåliters coca-cola.
– Tack, säger han, med ett blygt leende. På svenska.

Micha är fortfarande föräldralös, men han är åtminstone frisk. För nästan exakt ett år sedan opererades han – den tredje patienten i Sverige som genomgick den operationsmetoden – på S:t Görans barnsjukhus. Med hjälp av en kateter kan Micha nu kontrollera sin avföring och behöver aldrig mer titta åt de förhatliga blöjorna.
– Det är skönt. Nu kan jag äta vad jag vill. Men jag var väldigt ängslig inför operationen, och för flygresan till Sverige. Jag hade ju aldrig flugit tidigare.

Micha älskar att spela innebandy och är en hejare på brädspel. Han går i femte klass tillsammans med elva andra barn och han trivs bra på skolan. Fast ibland är det jobbigt, som när de som har föräldrar åker hem över helgen. Att mammorna och papporna oftast är försupna och inte tar hand om sina små, som oftast tvingas återvända till skolan redan efter några timmar, är lätt att förbise när man är föräldralös.

– Micha har naturligtvis varit, och är, väldigt ledsen för att hans föräldrar inte bryr sig om honom. Han har gråtit mycket på grund av det, säger Melitte Kantane. Vi har pratat om att försöka spåra dem, men vi är rädda att de inte vill ha honom trots att han är frisk. Vi får se hur vi gör...

I Michas rum står fem sängar står tätt intill varandra och golvytan är minimal. Här bor pojkarna i hans klass. På sin bandspelare lyssnar Micha och rumskompisarna på favoritbandet – svenska Ace of Base.
– Det är den bästa grupp som finns, försäkrar Micha.

I Sverige finns Michas fadderfamilj, Erik och Eva Andersson. De, och andra som har engagerat sig i Micha skickar paket med kläder, godis och spel flera gånger om året. Ett par dagar innan vårt besök var det storfrämmat på Leilplatone då ett tjugotal svenska faddrar åkte över för att medverka vid den årliga julfesten.

På skolan firar barnen en traditionsenlig jul med julgran, sång och klappar.
– Vi byter julklappar med varandra, förklarar Micha. Vi har fina jular här, med julgran och julmat.
– Ni får absolut inte glömma att hälsa till min fadderfamilj i Sverige, säger han ivrigt innan vi ska fara, och till alla andra jag träffade när jag var i Sverige. Tacka dem för allt de har gjort för mig och önska dem en riktigt god jul.
Och det lovar vi.

I bilen suckar fotografen.
– Tjejerna kommer att bli som galna i den killen om ett par år...
Och visst är det så. För vad gör en påse på magen på en i övrigt perfekt grabb.


TEXT: LEENA HOLM BODELSSON, FÖR SE & HÖR©Tänk på att textmaterial och bilder är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering är därför förbjuden.

Hem

Stäng fönster