Furubo

- en fornnordisk skatt ett stenkast från havet

På en kulle ovanför Hanöbuktens skimrande vatten lät Gustaf A Ahlstedt uppföra sitt sommarparadis, Furubo, i slutet av 1800- talet. Ett spännande hus i fornnordisk stil, med tydliga influenser från Schweizerhus och norsk härbrearkitektur.

I Valje by finns flera storslagna och spännande villor, uppförda av dåtidens välburna Kristianstadsbor. Valje var idealiskt; ett par kilometer till den lilla pittoreska hamn- och medeltidsstaden Sölvesborg, knappt tre mil till Kristianstad. Och med Valjevikens glittrande yta utanför dörren.

Naturen bjuder på ett ståtligt sceneri här i nordöstra Skåne, med svagt kuperade åsar, grov ek- och bokskog. Och just bokskogen tar andan ur de flesta om vårarna då vitsipporna trängs bland det ljusgröna, frodiga. Hisnande vackert.

Namnet Valje tros komma ifrån ordet vada och förr stavades ortnamnet Walje. 1874 drogs järnvägen genom byn, med två hållplatser, vilket medförde att de välborna herrarna från Kristianstad kunde bo i Valje och ta tåget till jobbet. Många valjebor ansåg på den tiden att lyxhusen var skrytbyggen och kråkslott, men ska sanningen fram var det dessa affärsmän som gjorde Valje till ett litet paradis.

Kring Gustaf A Ahlstedts hus har aldrig funnits någon trädgård i regelrätt betydelse. Allt annat än en vildvuxen och naturlik omgivning, där tallen ståtligt ramar in denna fornnordiska pärla, vore otänkbart.

Redan när de nuvarande ägarna, Karin och Björn, tog över huset var familjen i behov av större ytor. Tankarna kring en tillbyggnad var många och för paret var det enormt viktigt att helheten, villans speciella karaktär, inte gick förlorad. Furubo var nämligen en ovanligt välbevarad sommarvilla där det mesta hade räddats undan förgängelse. Unik i sitt slag med geometriska inristningar, gallerförsedda gavelspetsar, drakar på tacknock och taktassar, liggande fasspåntpanel och “utknutar”.


Draksymbolerna återfinns överallt i huset, hämtade ur fornnordiska sagor och sägs beskydda ägarna mot onda andar. Efter noga övervägande, många funderingar och än fler ritningar tillkom så en byggnation i ett plan om 90 kvadratmeter, mot ursprungshusets västra del. Obestridligt vacker. Att den skiljer sig höjdmässigt känns både rätt och naturligt. På samma gång blir helheten än mer spännande.

Karin och Björn har pysslat om sin villa med en omsorgsfull, självklar känsla, restaurerat och förbättrat så att hus och trädgård nu liknar ett vackert bokmärke från förr. I husets äldre del finns toalett, bibliotek med kamin, sovrum, en möblerbar hall samt en sagolikt vacker sal med dryga fyra meter till tak. Rummets väggar, liksom taket, är schablon- och ådringsmålat för att likna ljus ek. Längs väggarna hänger målningar på papp, som med spikar i hörnen ger en illusion av gamla hängkläden sydda med Blekingesöm. Helt unika i sitt slag. Möblerna liksom allt annat i rummet är från tiden då huset byggdes. Här inne är det lätt att bli ödmjuk. I husets nya del finns hall, grovkök, två sovrum, badrum samt ett ovanligt stort kök. Överallt andas kvalitet i minsta detalj.

Från köket och sovrummet vandrar man ut på altanen om sommaren, för att lyssna på fåglarna och njuta sitt morgonkaffe innan doppet i poolen. Här umgås släkt och vänner vid midsommarfester, kräftskivor och bemärkelsedagar. Och när snön faller samlas man runt jättegranen i salen där barnens ögon glittrar i kapp med brasan.

Sammantaget är Furubo både trivsamt och spännande. Och vackert. Ett tryggt hus som stillar stressade själar, sätter fantasin i rörelse och lockar till skapande och ro. Under ständigt beskydd av eldsprutande drakar.

Vi är övertygade om att Furubos blivande ägare inte är vilka som helst utan människor som förstår att uppskatta kultur- och stilhistoria, kvalitet och hantverksskicklighet. Människor som ser djupet i detaljerna.


TEXT & BILD: LEENA HOLM BODELSSON©Tänk på att textmaterial och bilder är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering är därför förbjuden.

Hem

Stäng fönster